Katalog znalezionych haseł
aaaanBLOGaaaa

Temat: Problem "zielonego" - czyli kilka pytań do wtajemn
Przy naszych wędlinach stosuje się 1,8% na 1 kg mięsa Szczepan, wiem że zwiększenie dodatku soli podnosi wodochłonność mięsa lecz w przypadku produkcji domowej bardziej liczy się...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=957



Temat: solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)
Przede wszystkim witam wielka brac wędzarnicza! Pisze z zapytaniem szukam rady. Wyrabiałem juz troszkę kiełbas tzw Białych fotka: Planuje teraz wyrobnic troszkę Kiełbasy okolo 10kg tym razem jednak chciałem ów kiełbaski wraz z odrobina wędzonek podwedzic. <Tutaj pojawaia sie moja watpliwosc chce miecho na kielbaski zapeklowac bez uzycia chemi tzn sama sola kuchenna. Czy tak mozna? jezeli tak jaki rodzaj soli jest najlepszy morska, kamienna? nie zalezy mi na kolorze od saletry czy utrwalaniu peklosola. Chce aby bylo zdrowo bez chcemi a 10kg kielbachy zniknie tak szybko ze napewno sie nie zepsuje. Jezeli takie peklowanie jest mozliwe prosil bym o podpowiedz o proporcje do suchego jak i mokrego peklowania Z...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2590


Temat: plany
Witam. Też mam pytanie odnośnie peklowania mokrego. Jak się ma tabela peklowania mokrego do wielkości kawałków mięsa.Chodzi mi o to, czy małe kawalki mięsa np.3x3 cm takie do szynkowara mają tyle samo czasu się peklować jak duże kawałki do wędzenia np. przy 1kg mięsa w kawałku + 58g peklosoli +0,4l wody czas peklowania 5 dni, czy przy tych samych proporcjach solanki kawałki mięsa (3x3) też trzymamy 5 dni. Nie wiem czy dobrze myślę, ale rozum mi pdpowiada, że małe kawałki powinny siedzieć w solance krócej - tylko ile - a może się mylę.Proszę...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1517


Temat: Niepokojący wygląd solanki
Witam wszystkich Pekluje od niedzieli mięsa na wędzonki świąteczne. Zrobiłem solankę na 14 dni peklowania zgodnie z kalkulatorem. Dodałem trochę maggi i wywar z pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Niepokoi...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1708


Temat: problem z zalewą peklującą
Witam ! Jestem nowicjuszem w tej branży , od wczoraj przeglądam to forum i jestem pełen podziwu praktycznie dla każdego tematu i każdych udzielanych informacji przez bardziej doświadczonych Kolegów . W związku z tym mam pytanie,które pewnie w przeszłości już padło,lecz nie potrafiłem tego znaleźć , a mianowicie : Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12. będę miał...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2752


Temat: Rodzaj peklosoli
Z tego co się orientuję peklosól jest produktem o określonej proporcji soli i azotynu sodu. Przy peklowaniu suchym (na kiełbasy, wyroby z szynkowara) stosuje się przeważnie 1,8kg peklosoli na 100kg mięsa, oczywiście ilość tę można zmienić w jedną lub drugą stronę wg własnych upodobań smakowych. Jeśli chcesz zapeklować szynkę, to musisz zapeklować ją na mokro. Sporządzasz odpowiednią ilość mieszanki wody i...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1734


Temat: Peklowanie
Witam serdecznie! Dziękuję Maxell za odpowiedź jeśli chodzi o proporcje suchego peklowania peklosolą a nie mieszanką soli i saletry i mam jaszcze jedno pytanie czy czasy suchego peklowania są inne dla peklosoli niż dla mieszanki soli i saletry? Planuję 15 dni dla szynek i baleronów o łącznej wadze 10 kg.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: Proszę o pomoc.
Witam! Kochani pomocy!! Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Już kiedyś wędziłam i wędlinki wyszły całkiem smaczne, ale proporcje składników do peklowania dobrałam raczej na chybił trafił. Dziś mięsko, przyprawy i sól peklową juz kupione ale gdy przyszło do zrobienia solanki pojawił się problem. Prześledziłam forum i różne porady dla początkujących, popytałam znajomych i wszędzie różne proporcje na solankę. Mam sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE: na 1kg mięsa należy użyć 15g soli peklowej(...) SKŁAD: sól, azotyn sodu max. 0,6%" wg. SZCZEPANA "PEKLOWANIE 1 DNIOWE /24h Wskazana temperatura 4-8stC 1kg mięsa (szynka) 1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli) -nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie) " (ja nie nastrzykiwałam mięsa) Natomiast tabela peklowania ( http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm )podaje na moją ilośc mięsa czyli 8kg: 640gramy peklosoli na 3,2 l wody Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy. Chciałam peklowac mięso 1 dobę. Proszę napiszcie jak ja mam zrobić tą solankę. Wiem,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4319


Temat: Peklowanie bez nastrzyku
Trzeba zmienić. Robisz zalewę w proporcji: na 10 l wody - 0,80-0,85 kg peklosoli. Ważysz mięso do peklowania i zalewasz je zalewą w ilości ok. 40% wagi mięsa. Najlepiej nie dodawać przypraw. Mięso dociskasz np. talerzykiem obciążonym zamknietym słoikiem z wodą, aby nie miało kontaktu z powietrzem. Trzymasz to w temp. 4-6 st.C. przez ok. 12-14 dni. Dalsza procedura wg norm: próbowanie,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4611


Temat: pytanie z cyklu "o sens istnienia"
Pomimo że mamy dość odpowiadania w kółko na te same pytania, należy zachęcić po zganieniu nowego użytkownika do zagłębienia w treść forum i strony, dlatego też drogi chłopie z warmii podaj...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1010


Temat: słonina wędzona- co dalej
pamięć już nie ta pamietałem meritum sprawy ale szczegóły już umknęły znalazłem właśnie swoje notatki dotyczące słoniny paprykowej: słoninę pekuje w proporcji 2,5 kg słoniny, 8,5 dkg peklosoli, 1 litr wody....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=808


Temat: Pomoc w sprawie peklowania
Witam zakupiłem dziś 2 półtusze jutro zamierzam rozpocząć peklowanie mam na to 5 dni z wiadomych przyczyn , nigdy nie peklowałem tak krótko więc nie ma zielonego pojęcia jakie zastosować...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2376


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Nie ma co się przejmować tak dokładnymi proporcjami. Ja staram się peklować zawsze dwa tygodnie. Staram się zachować proporcje ale bez przesady. Stosuję od 40 do 50% solanki na 1 kg mięsa. Daję sól 40%+ 60% peklosoli w ilości od 1kg do 1,2 kg na 10l. Jeżeli prognozy pogody są ,że dni będą cieplejsze to daję ok. 1,2 soli na 10 l...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: [Niemcy] Schinkenspeck-przepis na rarytas
Takie to właśnie peklowanie suche, z odlewaniem i z nie odlewaniem. Peklowanie mokre to w roztworze peklosoli czy soli z wodą (czyli moczenie w mieszance peklującej, której też można zastosować różne proporcje, patrz tabele) i ewentualnie nastrzyk solanką. To tak w skrócie. Wszystko jest opisane, poszukaj i poczytaj.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3212


Temat: Peklowanie - kilka uwag dla początkujących
Relana, peklosól w torebkach 50g kupisz w każdym markecie. Na początek może Ci starczy. Możesz też mieszać peklosól ze zwykłą kuchenną niejodowaną w proporcji np. 60%-40%. Jeśli chcesz kupić większą ilość,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740


Temat: pomocy
Zrób solankę z peklosoli w proporcji 1kg peklosoli na 10 litrów wody i zalej mięso solanką w ilości 40% wagi mięsa. A następnie będziesz miał 10 dni żeby poczytać stronę i...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Peklowanie
no ok czyli jednak bede robil wedlug tabeli dziadka ale co do proporcji soli 50 do 50 z peklosola jest ok albo 45:55 cos gdzies takiego przeczytalem no i jak dlugo mam to peklowac???
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Peklowanie
Jeżeli jest napisane 58 gramów, to znaczy, że jest to 58g peklosoli, albo 58g mieszanki peklosoli i soli w dowolnej proporcji.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
Ja dzisiaj robiłem ajerkoniak. Włożyłem wszystkie jajka do wody, aby je umyć. Jedno od razu wypłynęło na wierzch, bez dodatku soli. Było po prostu stare. Ja używam proporcji do peklowania mokrego...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: Jak przygotować sarninę do wędzenia
Weź sobie proporcje peklosoli z szynki z dzika. Powinno być dobrze.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2926


Temat: Rarytasy z gęsiny
Witam, Ostatnio na urodziny żony i synka robiłem gęś peklowaną faszerowaną, niestety w ogniu walki nie zrobiłem zdjęcia już upieczonej gęsi, ale zapewniam że wyglądała super. Tak wygląda po wytrybowaniu,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5074


Temat: Skrzydełka a'la KFC
Nie wiem, czy temat taki mieści się w formule strony i forum, ale czasami, tak "dla równowagi" trzeba też zjeść coś niezdrowego W akcie desperacji, rzutem na taśmę udało mi się...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1486


Temat: @Pomocy
Nowicjuszko, na poczatek zapekluj mięso. 1. Wyjmij kości i potnij na takie kawałki, jakie będziesz wędziła. 2. Mięso zważ i włóż do lodówki. 3. Przygotuj solankę, pamiętając, że ma jej być...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2341



nBLOG